Fra neutroner til urinvejsinfektioner

Biomodcis har testet kateteret i en svineblære. Til højre kan man se hvordan der har dannet sig bakterier på det almindelige kateter, mens Biomodics’ kateter til venstre er fri for bakterier.

Det er små ting, som kan gøre en stor forskel.

Hvis du bliver indlagt på hospitalet og skal have lagt et blærekateter, stiger risikoen 10 gange for, at mikroskopiske bakterier på katetrets overflade inficerer din blære og urinveje og giver dig en urinvejsinfektion.

En urinvejsinfektion lugter, den gør ondt, og den kan blive til en kronisk lidelse, hvis ikke den bliver behandlet ordentligt. Nogle gange ender det med, at infektionen tager livet af patienten. Hvert år er der 16.000 danskere, som får en urinvejsinfektion på grund af et blærekateter. Det er ikke bare ubehageligt for dem, men også dyrt for samfundet, da det koster mellem 20.000 og 27.000 kroner at behandle hver enkelt infektion.

Problemet er almindeligt kendt blandt læger ikke bare i Danmark, men i hele verden. Det lægevidenskabelige tidsskrift Lancet har konkluderet, at der simpelthen ikke findes katetre på markedet, som fuldstændig eliminerer risikoen for en urinvejsinfektion.

Det gør der imidlertid snart!

En permeabel ballon
I 2016 henvendte Martin Alm og Peter Thomsen, som står bag virksomheden Biomodics ApS, sig til LINX Association. De to iværksættere havde i flere år arbejdet på at udvikle et kateter, som fuldstændig kan eliminere risikoen for urinvejsinfektioner.

Martin og Peters idé var at udvikle en polymerblanding, som kunne gøre katetrets ballon permeabel, altså gøre det muligt for væske langsomt at trænge ud i blæren gennem ballonens vægge. Det er i virkeligheden det samme, der sker, når en almindelig ballon bliver flad efter et par dage, fordi luften inde i ballonen langsomt trænger ud gennem plastikken

Tricket er at tilsætte antibiotika til væsken i ballonen. Langsomt trænger den ud i blæren og urinvejene og dræber de bakterier, som måtte være der.

Neutronspredning finder de afgørende forskelle
Nanostrukturen i polymerblandingen er afgørende for, at ballonen bliver permeabel.

Her kunne Martin og Peter få hjælp fra LINX Association til at få en dybere forståelse af, hvordan deres materiale så ud. De fik sat et forsøg op med småvinkel neutronspredning på forsøgsreaktoren FRM-II i München under ledelse af forskningskoordinator Erik Stieper Brok fra Københavns Universitet.

”Der er kun én måde, vi kunne studere den særlige nanostruktur i polymerblandingen på, og det er ved hjælp af den her teknik, der kaldes småvinkel neutronspredning,” forklarer direktør for LINX Association, Jacob Becker-Christensen.

Polymerblandingen består af en polymer og silikone. Silikonen er vandafvisende, og polymeren er vandtiltrækkende. Polymeren og silikonen ser imidlertid identiske ud i almindelige mikroskoper og endda også med røntgenstråling. Da det er den nøjagtige vekselvirkning mellem vandafvisende og vandtiltrækkende, som gør materialet permeabelt, var det afgørende at bruge neutronspredning, idet neutroner kan ”se” og afsløre forskellene mellem silikone og polymer.

Kan kurere en elefant
I december 2019 lavede Martin og Peter et forsøg med grise for at se, om katetret virkede som det skulle. Det gjorde det. Svineblærerne viste sig at være 100 procent fri for bakterier. Biomodics ApS kunne endda demonstrere, at katetret er i stand til at helbrede eksisterende urinvejsinfektioner.

”Det skal selvfølgelig først afprøves på mennesker, før vi kan være helt sikre, men en svineblære er nu engang større end et menneskes og indeholder flere bakterier. Faktisk er vi overbevist om, at vi ville kunne forhindre og kurere en elefantblære med vores kateter,” fortæller Martin Alm, Ph.D. med speciale i polymerer hos Biomodics ApS.

Formindsker risiko for antibiotika-resistens
Perspektiverne i Martin og Peters nye kateter rækker ud over behandling og forebyggelse af urinvejsinfektioner.

Aktuelt foregår behandlinger af urinvejsinfektioner ved, at patienten tager piller med antibiotika. Det rammer ikke blot bakterierne i urinvejene, men alle bakterier i hele kroppen, og det øger risikoen for, at bakterierne udvikler resistens. Med Biomodics ApS’ kateter rammes udelukkende det område, som er inficeret, hvilket reducerer risikoen for, at der udvikler sig resistente bakterier andre steder i kroppen.

”De fleste fagfolk troede, det var umuligt at lave et kateter, som forhindrer urinvejsinfektioner. Vi ville bevise det modsatte og for en lille virksomhed som os, har det været en stor støtte at have de forskere og laboratorier, som LINX har sat os i forbindelse med,” fortæller Peter Thomsen, der er direktør i Biomodics ApS.

Read more LINX News!